Blog

Werkt jouw persoonlijk ontwikkelbudget?

Goede werkgevers hebben voor hun medewerkers een persoonlijk ontwikkelbudget beschikbaar. Ondanks dat medewerkers dit enorm waarderen, zie je toch vaak dat niet iedereen gebruik maakt van dit budget. Waarom vraag je je af?

Een persoonlijk ontwikkelbudget kan je opnemen binnen de loonsom van je medewerkers, in de individuele arbeidsvoorwaarden, in de CAO of je kunt het beschikbaar stellen per afdeling. De medewerker mag dit naar eigen inzicht besteden voor zijn of haar professionele ontwikkeling. De hoogte van het budget is per organisatie verschillend, soms ook zelfs per functie. Het is maar net hoe jij als werkgever in je medewerkers wilt investeren. Uit onderzoek blijkt echter dat niet iedereen daar gebruik van maakt. Zonde! Want persoonlijke ontwikkeling draagt bij aan de groei van zowel de individuele medewerker als de organisatie in zijn geheel. Laten we beginnen met waarom veel gereserveerd budget onaangetast blijft.

3 x waarom 

  1. Veel medewerkers ervaren dat ze simpelweg te druk zijn om zich bezig te houden met persoonlijke ontwikkeling. 
  2. Ook zijn er medewerkers die niet weten waar ze zich in willen ontwikkelen. Het ontbreekt hen aan een zogenaamde purpose, een stip aan de horizon waar ze naar toe willen.
  3. Sommige medewerkers weten wel wat ze willen, maar ervaren een drempel. Bang dat de aanvraag wordt afgekeurd vanwege de fiscale toets. 

Wat kun je doen als werkgever?

Als werkgever kun je hier iets aan doen. Natuurijk staat niet iedereen te springen om zichzelf verder te ontwikkelen, maar sommige medewerkers hebben gewoon iets meer stimulans nodig. En dat begint met duidelijkheid.

  • Hoeveel mag iemand per jaar besteden aan zijn persoonlijke ontwikkeling en aan wat? Zijn dit vaste trainingen of bepaalde coaches?
  • Maak het makkelijk en laagdrempelig door niet teveel eisen of voorwaarden vast te leggen. Zorg dat makkelijk aanmelden en snel accorderen goed geregeld is.
  • Zorg dat leidinggevenden voldoende aandacht hebben voor de persoonlijke ontwikkeling van hun teamleden. Als iemand het lastig vindt om dit stip op de horizon te vinden, help ze hiermee als leidinggeven of schakel een coach in. Bespreek dit onderwerp regelmatig.
  • Laat de regie daarna ook vooral bij de medewerker, maar maak wel concrete afspraken over bijvoorbeeld tijd. Mag persoonlijke ontwikkeling (training of bezoek aan een coach) wel of niet onder werktijd? 

Vanzelfsprekend

Als persoonlijke ontwikkeling in jouw organisatie vanzelfsprekend is, dan zal de drempel ook een stuk lager zijn voor je medewerkers om hierover na te denken. Collega’s intern laten vertellen over hun ervaringen kan iemand op ideeën brengen. Maak hiervoor gebruik van een interne nieuwsbrief of je intranet. Maar zelf het goede voorbeeld geven werkt natuurlijk nog het allerbeste. 

Coaching binnen een persoonlijk ontwikkelbudget?

Wil jij naast training ook coaching toegankelijk maken voor je medewerkers binnen de mogelijkheden van hun persoonlijk ontwikkelbudget? Dan helpen wij je graag. Met professionele coaches, kant en klare communicatietools en een eenvoudig aanmeldproces voor je medewerkers. Wil je meer weten? Wij sturen je graag vrijblijvend meer informatie toe of plannen een moment in om eens kort kennis te maken.

Ja, ik ontvang graag meer informatie