Blog

Stresspreventie: maak het concreet

Stress op de werkvloer is een sluipmoordenaar. Het beïnvloedt niet alleen de individuele prestaties van medewerkers, maar ook de algehele dynamiek binnen een organisatie. Laat staan de persoonlijke ellende en hoeveel geld het de organisatie kan kosten als je niet op tijd ingrijpt. Stresspreventie zou dus alle aandacht moeten verdienen. Maar eerlijk is eerlijk, dat is makkelijk gezegd. De grote vraag is: hoe doe je dat?

En dat is het moment dat we het over het sleutelwoord “persoonlijke veerkracht” hebben. Simpel uitgelegd, stel je veerkracht voor als het schild van jouw medewerkers tegen de stressvolle pijlen van het moderne werkleven. Sommige mensen hebben van nature al een zekere mate van veerkracht, maar het is absoluut mogelijk om dit te ontwikkelen en te verbeteren door bewuste inspanningen en training.

Concreet de veerkracht van je medewerkers verhogen?

Begin bij de basis: de interne bedrijfscultuur. Veerkracht floreert in een omgeving waar open communicatie, empathie en een gezonde werk-privébalans de norm zijn. Dus creëer een atmosfeer waarin medewerkers zich gehoord voelen en waar er ruimte is voor persoonlijke groei. Maar wat kan je nog meer doen?

  1. Integreer veerkracht in trainingsprogramma’s: Denk aan workshops die focussen op stresspreventie, time-management, effectieve communicatie, het uiten van waardering en een positieve mindset. Door veerkracht tastbaar te maken, wordt het meer dan een buzzword en krijgt het concrete betekenis in de dagelijkse werkomgeving.
  2. Maak werkdruk en stress bespreekbaar: Organiseer informele bijeenkomsten, zoals lunchsessies of koffiemomenten, waarin het gesprek over mentaal welzijn wordt gestimuleerd. Laat leidinggevenden het goede voorbeeld geven door hun eigen uitdagingen te delen. Dit zal leiden tot het juiste gesprek waarin collega’s elkaar een luisterend oor kunnen bieden of de helpende hand kunnen uitsteken.
  3. Implementeer flexibele werkopties: Flexibel werken en het opbouwen van veerkracht gaan hand in hand. Geef medewerkers de mogelijkheid om hun werkuren aan te passen of thuis te werken wanneer dat nodig is. Dit draagt niet alleen bij aan een betere werk-privébalans, maar stelt medewerkers ook in staat om effectiever om te gaan met stressvolle situaties.

Externe coaching als steunpilaar

Zie je dat sommige medewerkers wat worstelen, moeilijk nee kunnen zeggen, pauzes gaan overslaan, beginnen te klagen of het overzicht verliezen, zet dan externe coaching in als steunpilaar. Met een frisse, objectieve blik op individuele uitdagingen, voorzien coaches medewerkers van tools en strategieën om zelf met persoonlijke uitdagingen om te gaan en stress te managen. Zie het als het hebben van een navigatiesysteem in een wereld vol stressvolle situaties. Coaching inzetten kan bijna altijd, maar het mooiste is om het in te zetten wanneer je ziet dat een medewerker begint te worstelen, en liever niet als de medewerker zich al ziek gemeld heeft. Zo zorg je voor een kort, effectief en overzichtelijk coachtraject en voorkom je een langdurige reïntegratie.

De sleutel tot stresspreventie ligt dus echt in het activeren van persoonlijke veerkracht in je organisatie. Heb je hierbij hulp nodig of wil je een keer sparren over wat passend is voor jouw organisatie? Wij denken graag met je mee.

Neem contact met mij op